вівторок, 9 серпня 2011 р.

Як правильно сваритись?


Суперечка є частиною відносин, як сіль у супі. Але ж із сіллю потрібно бути обережним: додаш забагато – і все страва зіпсована, ну а в нашому випадку стосунки. Крім того і смаки ж в усіх різні, що для одного добре, те для іншого уже не припустимо. Саме тому потрібно вміти правильно сваритись. Звучить дивно, але і це можна робити за правилами. Відтак безглузда перепалка може легко претворитися в цивілізовану розмову, яка дозволить досягти згоди і прийти до позитивного результату.


Для початку пропоную Вам пройти тест, щоб дізнатись, як саме це робити Ви.

Тест.

1. Під час з’ясування відносин з коханим ви:

а) дотримуєтеся теми конфлікту;
б) згадуєте всі старі образи;
в) перераховуєте всі його недоліки.


2. Гнів у вас може спалахнути через:

а) накопичені образи;
б) те, що ви не можете вирішити мирним шляхом;
в) будь-яку дрібницю.


3. Що змушує вас стримувати гнів?

а) присутність будь-кого стороннього;
б) присутність дітей, людей, чия думка для вас важлива;
в) нічия присутність вас не стримує.


4. Після сварки ви відчуваєте:

а) сором за свою поведінку;
б) заспокоєння;
в) злість.


5. Сварка для вас – це в першу чергу:

а) спосіб з’ясувати відносини;
б) гарне розвантаження;
в) необхідність.


6. Як довго ви здатні стримувати гнів?

а) стримуєтеся, доки не залишитеся на самоті;
б) стримуєтеся, доки не з’явиться відповідний подразник;
в) взагалі не стримуєтеся.


7. Як згодом ви оцінюєте свою поведінку під час сварки?

а) вам соромно;
б) можна було і не сваритися, а все вирішити мирним шляхом;
в) ви все робили правильно.


8. Сварка для вас закінчується, коли:

а) всі непорозуміння з’ясовані;
б) просто набридло сваритися;
в) вона не закінчується, ви ще довго потім ображаєтеся.


9. Що може вас заспокоїти?

а) гарний секс;
б) биття посуду та метання подушок;
в) крик і сльози.


За кожну відповідь „а” поставте собі п’ять балів, „б” – три бали, „в” – один бал.


Від 9 до 19 балів.

Ви все приймаєте надто близько до серця. Після сварки образи ще довго вас виснажують. Найімовірніше, ви самі у більшості випадків ініціюєте скандал, причому за найменшого приводу. Спробуйте спочатку дорахувати про себе до 10 і заспокоїтися.

Від 20 до 34 балів.


Приступи гніву приносять вам емоційне розвантаження. Але часом ви можете наговорити багато зайвого, про що згодом шкодуватимете. Це, мабуть, пов’язано з тим, що ви надто довго стримуєте гнів, а потім випускаєте його наче лавину.

Більше 35 балів.

Ви належите до щасливчиків, які вміють сваритися, і з будь-якої події отримують користь. Ви знаєте, де золота середина, здатні контролювати власні емоції і вміло обираєте сприятливі обставини для з’ясування стосунків.

Отже, якщо ви не належите до щасливчиків, які набрали більше 35 балів (особисто я аж ніяк), то не потрібно впадати в розпач, адже все ще можна змінити!))) Пропоную декілька простих правил, дотримання яких, побереже нерви Вам і Вашому оточенню:

1.Коли є найменша можливість уникнути конфлікту, старайтеся її використати. Словесну перепалку придуши ще в зародку, наприклад змінивши тему розмови.

2.Ні в якому разі не ображайте опонента грубими словами. Будьте гранично акуратні зі словами. Сварка пройде, а от лайливе або викривальне слово, кинуте в серцях, назавжди залишиться в пам’яті. І цілком імовірно, може стати причиною нових конфліктів.

3.Акцентуйте увагу на ситуації, а не на співбесіднику. Фрази типу «Це все через тебе…» або «Це все твоя провина…» тільки більше розпалять сварку та образу і аж ніяк не допоможуть вирішенню проблеми.

4.Тримайте свої емоції на замку, розмовляйте спокійно та зважено. Підвищений тон та крик ще ні до чого доброго не приводили. До того ж є така думка, якщо людина починає підвищувати голос, значить вона відчуває свою провину і намагається криком вплинути на хід подій.

5.Під час сварки не згадуйте давно забуті образи та непорозуміння. Це тільки укріпить кожного з вас на своїй позиції і знайти спільну мову буде ще тяжче, тим більше це віддалить вас від суті питання.

6.Активно слухайте свого співбесідника. Це допоможе вам зрозуміти його, адже можливо і він має рацію, а буває, що людині просто потрібно виговоритись.

7.Чітко і спокійно аргументуйте свою позицію. Адже ваш опонент не екстрасенс, щоб здогадатись, що саме вас не влаштовує, гра в мовчанку – тільки ускладнить вашу ситуацію.

8. Говоріть від свого «Я». Замість осуду співрозмовника й оцінки його вчинків висловлюйте свій емоційний стан, який породили його дії. Замініть слова: «Ти винуватий, ти поганий, ти не робиш» на «Я переживаю, мені погано, я засмучена».

9.І не забувайте, що посмішка і доброзичлива інтонація – найкращі помічники у скрутних ситуаціях.

Якщо сварки уникнути не вдалось, керуючись цими простими правилами ми швидко зможете її вгамувати і дійти до компромісу)

Ну і ще одна порада, виключно для хлопців:
«Якщо жінка неправа, треба попросити у неї пробачення» – так кажуть французи, а вони на цьому знаються!

P.S.

Мир миром, пироги з сиром,
Варенички в сметані,
а ми друзі і кохані –тож не сварімося!

Немає коментарів: