неділя, 23 жовтня 2011 р.

Рейтинг мов)

На сьогодні в світі існує більше ніж 6 тисяч різних мов. Таке різноманіття! Тим не менше, думаю,що для вас не стане неспоодіванкою, що деякі з них є більш популярними за інші)Причому, критеріїв для визначення їх популярності може бути декілька: наприклад, за кількістю носіїв мови як рідної або ж поширеність мови серед Інтернет-користувачів. Саме з цим двома рейтингами популярності мов світу я і пропоную Вам ознайомитись)

Згідно Ethnologue, довіднику по мовам світу, який розробляється і випускається організацією SIL International, найпопулярнішими мовами є:

1. Мандарин (китайська)
Китайська мова є рідною для 1 млрд 213 млн чоловік. Крім того, це офіційна мова відразу для декількох держав: Китай, Тайвань, Малайзія, Сінгапур.

2. Іспанська
Крім самої Іспанії на цій мові розмовляє практично вся Латинська Америка. Іспанська - рідна мова для 329 млн. чоловік.

3. Англійська
Як не дивно, але англійська поступився не тільки китайській, а й іспанській. Хоча в останньому випадку поступка невелика - 1 мільйон. Таким чином, англійська - рідна мова для 328 млн чоловік. Але так як ця цифра часто оскаржується, так що друге місце можна сміливо поділити між англійським і іспанським.
На відміну від китайського і іспанського, які поширені в основному тільки в одній країні або на одному континенті, англійською спілкуються на всіх материках, або в 112 країнах світу: в Європі (Великобританія, Ірландія), Північній Америці (США, Канада), Австралії , Африці (ПАР, Нігерія, Зімбабве), Азії (Сінгапур, Малайзія).

4. Арабська
Четверте місце по праву займає арабську мову, яка є рідною для 221 млн. чоловік і офіційною для 57 держав.

5. Хінді
Офіційна мова Індії і Фіджі займає п'яте місце серед найпопулярніших мов світу. За останніми підрахунками своєю рідною її вважають 182 млн. чоловік.

6. Бенгалі
Бангладеш
Це офіційна мова Бангладешу, нею розмовляють близько 181 млн осіб.

7. Португальська
На сьомому місці рейтингу - португальську мову, офіційна мова десяти держав: Португалія, Бразилія, Ангола, Мозамбік, Кабо-Верде, Гвінеї-Бісау, Сан-Томе і Прінсіпі, Східний Тимор і Макао. Рідною ця мова є для 178 млн чоловік.

8. Російська
Російська мова, найпоширеніший серед слов'янських мов, займає восьмий рядок рейтингу. Рідним російська є для 144 млн людей.

9. Японська
Державна мова Японії дев'ята у світі за популярністю. Вона є рідною мовою для 125 млн людей.

10. Німецька
Німецька замикає першу десятку найпопулярніших мов світу. Рідною вона є для 110 млн людей.

Українська мова почесно посідає 25 місце))

Найпопулярнішою ж мовою інтернет - спілкування є англійська)

Немає коментарів: