субота, 12 листопада 2011 р.

Про назви фірм та брендів

Завжди хотіла знати, чому та чи інша компанія так називається, який сенс вкладався у назву(іноді вони досить дивні бувають)) От нарешті "дійшли руки" і поцікавилась. Тож тепер із задоволонням ділюсь з вами)


Mozilla Foundation - наступник браузера Netscape Navigator. Коли Марк Адерсен (Marc Andreesen), засновник Netscape, створив браузер на заміну Mosaic, усередині компанії його називали Mozilla (Mosaic-Killer, Godzilla).

Adidas
Засновника Adidas звали Адольф Дасслер, коротко Аді. Його перша компанія називалася ще більш невибагливо - Дасслер, але за домовленістю з співзасновником Dassler, братом Рудольфом, з яким вони дуже сильно посварилися 60 років тому, ніхто з них не мав права використовувати більше цю назву.

Adobe Systems
У 1982 році сорокарічні програмісти компанії Xerox John Warnock і Charles Geschke звільнилися і створили компанію з виробництва програмного забезпечення. Вони назвали її Adobe, на честь струмка, що протікав позаду будинку Уорнока.

Apple
Після трьох місяців марних спроб знайти назву для нового бізнесу, він поставив свій партнером ультиматум: «Я назву компанію Apple, якщо до 5-ти годин ви не запропонуєте кращого». Apples Macintosh - назва сорту яблук, що продавався в США.

Audi
Audi перекладається з латині як «слухайте!». Це латинська версія прізвища засновника компанії - Августа Хорхе

BMW
BMW розшифровується як Bayerische Motoren Werke. Англійська версія - Bavarian Motor Works.

Canon
У 1930 році в Японії Goro Yoshida і його зведений брат Saburo Uchida створили компанію Precision Optical Instruments Laboratory in Japan. Чотири роки потому розробки привели до створення їх першого фотоапарата, який вони назвали Kwanon, на честь тисячорукого буддійського божества милосердя.
Компанія зареєструвала для захисту своєї торгової марки масу слів, які були схожі за звучанням з Кwanon. Одне з них - уже відоме нам Canon - у підсумку замінило оригінальну назва з-за розбіжностей з релігійними діячами. З англійської Canon перекладається як «Канон», а з французької - «Пушка».

Coca-Cola
Основні інгредієнти кока-коли, при відкритті напою, були такі: три частини листя коки (з цих же листя отримували наркотик кокаїн) на одну частину горіхів тропічного дерева коли.

Corel
На честь засновника компанії Майкла Коупленда (Dr. Michael Cowpland). Розшифровується COwpland REsearch Laboratory (Дослідницька лабараторія Коупленда).

Daewoo
Засновник компанії Кім Ву Чонг (Kim Woo Chong) назвав компанію скромно, «Великий Всесвіт», саме так перекладається з корейського.

FIAT
Компанія була заснована в 1899. Фіат - це скорочення від Fabbrica Italiana Automobili Torino (Італійський автомобільний завод Туріну). Крім того, цю абревіатуру можна перекласти з латині як самостійне слово, що часто вживається у церковному побуті - «так буде».

Fuji
Тут все дуже просто, на честь найвищої і найвідомішої гори Японії, Фудзі.

Google
Це друга назва найвідомішого пошуковика в світі, першою була BackRub. Але незабаром вона була замінена на Google. Це трохи перероблене слово «гугол», що позначає одиничку з сотнею нулів.

Hallmark
Одна з найвідоміших у світі компаній у сфері індустрії вітань (листівки і т.д.). Слово Hallmark означає клеймо, яке майстра англійських гільдій ставили на свої вироби, починаючи з XIV століття, як свідчення того, що гільдія ручається за якість.

Honda
Ім'я засновника - Soichiro Honda.
HP (Hewlett-Packard)
Засновники Білл Хьюлетт (Bill Hewlett) і Дейв Паккард (Dave Packard) кидали монету, щоб вирішити, чиє ім'я буде першим в назві. Як ви розумієте, виграв Білл.

Kodak
K - улюблена буква Джорджа Істмен (George Eastman), засновника компанії. Він шукав слова, що починаються і закінчуються цією чудовою буквою. Тим більше, що у всіх алфавітах «K» пишеться однаково. Врешті-решт, було вибрано Кодак, нібито саме такий звук проводить фотокамера при зйомці.

Lego
Походить від двох данських слів: leg («грай») і got («добре»). А в перекладі з латині lego означає «я читаю», «я з'єдную».

LG
Спочатку це були дві окремі організації: косметична компанія Lucky Chemical Industrial (з 1947) і радіоелектронний завод GoldStar (з 1958). Після злиття компанія отримала ім'я Lucky Goldstar, а в 1995 році змінила його на LG Electronics, просто скоротивши назву до абревіатури.

Microsoft
MICROcomputer SOFTware. Спочатку писалося, як Micro-Soft. Потім рисочку прибрали.

Mitsubishi
Придумав засновник компанії Ятаро Івасакі (Yataro Iwasaki) в 1870 році. в перекладі з японської mitsu - три, а hishi - діамант. Буква «b» виявилася шостою не з-за помилки, а внаслідок того, що японці зазвичай «h» в середині слова вимовляють як «b». Що стосується логотипу, то, всупереч сформованій думці, первинний саме він, а не назва. А виглядає він так, тому що трелистник був родинним гербом засновника компанії.

Motorola
Засновник Поль Гелвін (Paul Galvin) придумав назву, коли його компанія починала виробництво радіо для машин. Назви багатьох виробників аудіокомпонентів у той час закінчувалися на «ola», мода була така дивна.

Nike
У 1978 році Blue Ribbon Sports була офіційно перейменована в Nike, Inc. Вважається, що назва взято від імені богині перемоги Ніки.

Nokia
У 1865 році Knut Fredrik Idestam заснував на південному заході Фінляндії паперово-целюлозні фабрику. Ім'я Nokia компанія стала носити після того, як переїхала на берег річки Нокіанвірта в місто, власне, Нокіа.

Pepsi
Вперше виготовлена в 1890-х роках у Нью-Берн, Північна Кароліна фармацевтом Калеб Бредхем (Caleb Bradham). 28 серпня 1898 «Brad's drink» був перейменований в «Pepsi-Cola». Торгова марка Pepsi-Cola зареєстрована 16 червня 1903 За однією з версій назва «пепсі» Калеб Бредхем зробив від слова пепсин (травний фермент, що допомагає разщеплять білок). За іншою версією, Калеб Бредхем запозичив назву «Pep Kola» в одного з місцевих конкурентів, трохи підкорегувала його і назвав свій напій Pepsi-Cola.
За ще однією версією, Калеб і його відвідувачам просто сподобалося звучання цього слова, оскільки воно відображало той факт, що газований напій надавав якусь бадьорість і енергію.

Philips
Компанія отримала назву за прізвищем свого творця, Фрідріха Філіпса і його сина Жерара, що заснував її у 1891 році в Ейндховені для виробництва лампочок. Від несення світла народу не відмовилися і до цих пір, але поповнили свій асортимент ще парою сотень найменувань.

Puma
Ця компанія належала брату засновника Adidas, Рудольфу Дасслеру. Після історичного скандалу в компанії Dassler брати роз'їхалися по різні боки річки і заснували кожен по власному підприємству. Спочатку Puma називалася Ruda, на честь, як ви розумієте, самого Рудольфа, але назва довелося змінити на користь благозвучності і запам'ятовуваності, залишивши основу - чотири літери, однакові голосні, схожа перша приголосна.

Samsung
У перекладі з корейського «samsung» означає «три зірки».

1 коментар:

Анонім сказав...

Особливо про Mozilla круто)