субота, 31 березня 2012 р.

Інтерв`ю про стажування на Шрі-Ланці


Ми взяли інтерв`ю у Наталі Масечко (зліва), яка цього літа разом із Ірою Грушецькою (справа) проходили своє волонтерське стажування на Шрі-Ланці. Як проходило стажування, а також чим захопила ця екзотична країна дівчат, читайте далі.

Куди ти їздила на стажування і яку роботу там виконувала?
Я була в Азії, реальній Азії. … Шрі-Ланка! В багатьох людей (у тих, хто знає, де вона знаходиться) Шрі-Ланка асоціюється з чаєм, але після стажування я б сказала про неї трішки по-іншому. Країна слонів, спекотної погоди і надзвичайно привітних людей.
Робота моя полягала в навчанні дітей англійської мови. Це було швидше не навчання, а донесення азів англійської мови в ігровій формі. А все тому, що вони були занадто малі, щоби сприймати нас, всього 3-5 клас.


Розкажи коротко про країну та місто…
Країна надзвичайно відрізняється від України. Все, що я помічала спільного між нами і ними – міжнародні бренди типу Coca Cola чи Mc Donald’s, і AIESEC, який є і в них, і в нас. А відмінного – ой-йой-йой як багато, починаючи від кольору шкіри та одягу, закінчуючи їжею та природою. Наше місто мало назву Махарагама. І що цікаво, ми з Ірою (дівчиною, яка також їздила на стажування від АЙСЕК) були двоє білих на все місто (принаймні ми нікого більше не бачили)!

Чим люди у Шрі-Ланці відрізняються від наших? (в плані менталітету)
Як я вже казала, вони дуже привітні! Всі з тобою вітаються, роблять компліменти, іноді це навіть набридало, як це дивно не звучить! Також вони є дуже великими патріотами, люблять свою країну і уряд, а страйк роблять не проти, а за президента!

Що тобі запам’яталось найбільше зі стажування?
Важко сказати… Моментів, які я не забуду ніколи, було дійсно багато. Дуже класно, коли ми піднялися на найвищу багатоповерхівку країни і звідти бачили все Коломбо; коли для нас влаштували прощальну церемонію в школі з подарунками та концертом; коли нас викрали зі школи (в буквальному сенсі цього слова); коли Іра загубила туристичну книжку і таким чином ми познайомились з міліцією (це було дійсно смішно); коли наші діти після уроку цілували нам ноги (це в них так виявляють повагу до старших, але ж нам про це ніхто не сказав!) і багато-багато іншого…

Що найбожевільніше ви вчинили такого на стажуванні?
Знаю відповідь на це питання без роздумів. Коли ми втекли з дому. Ну це була не зовсім втеча, але все ж. Увесь тиждень ми казали, що хочемо поїхати на 4денну поїздку і просили всіх знайомих зі Шрі-Ланки скласти нам компанію. Але коли настала п’ятниця, то нікого з бажаючих не знайшлось, мовляв занадто далека і довготривала подорож. От ми і вирішили поїхати самі. Це було дуже відчайдушно! Шрі-Ланка є країною, де дівчата в університет з батьками їздять, а тому з нашого боку це було дуже сміливо, хоч ми й іноземки, а не місцеві представниці прекрасної статі. Подорож вдалася, і я ні на хвильку не шкодую, тому що завдяки їй я відвідала всі 7 місць – спадщину ЮНЕСКО, що було однією з моїх цілей перед приїздом на острів.
Що сподобалось найбільше?
Відношення нашої сім’ї і умови, в яких ми проживали. Окреме дякую нашій “новій мамі” за смачну їжу і особливо салат із джексон-фрукта (їхній фрукт) та смачнезну курку (іншого м’яса в них не було). Також сподобалась реакція нашого директора зі школи, який, побачивши нас, від радості аж плескав у долоні.

Що не сподобалось?
Не сподобалось? Відсутність свободи. Практично всюди нас супроводжували місцеві, але так інколи хотілось відчути “real Sri Lanka” …


Якби в тебе була можливість, чи хотіла б ти ще раз повторити це стажування?
Звичайно! Я вже написала список місць і речей, які я повинна зробити при поверненні. І наші діти чекають на нас!
Чи хотіла б ти поїхати ще раз на стажування, якщо так, то куди?
Скоро ностальгія за Шрі-Ланкою пройде (як було з моїм попереднім стажуванням у Петербурзі), і мені захочеться відвідати щось нове. Наступний крок – професійне стажування в Європі, а точніше в країні Євросоюзу, щоби змогти поподорожувати і підвищити свої знання в галузі туризму.

Переглянути відео про стажування дівчат можна в офіційній групі.

Якщо ти і сам мрієш вирушити у подорож та стати учасником волонтерської програми стажувань - не гай часу, а реєструся на сайті вже зараз! Отримай міжнародний досвід роботи, зроби свій внесок у розвиток суспільства!

Немає коментарів: