пʼятниця, 27 січня 2012 р.

Декілька порад як не проспати


   Прокинулася зранку, подивилася на годинник і... вкотре відчула себе солдатом в армії. Розказували, що там раз-два і ти уже готовий, зібраний. От і мені приходиться так раз-два і все через "Ну ще 5 хвилинок... я встигну". Саме тому декілька порад для тих, хто інколи або навіть завжди умудряється проспати. 

1. Потрібно спати достатню кількість часу. Дуже важко піднятися після безсонної ночі, а хронічне недосипання робить цю проблему нездоланною. Потрібно визначити, скільки потребує ваш організм сну на добу і спати цю кількість годин, яка, в свою чергу, залежить від вашої фізичної та розумової навантаження протягом доби. Не дивлячись на більшу кількість годин для сну на вихідних - в будні дні теж потрібно спати достатньо. Виспатися, як і наїстися про запас - не можна. 

2. Увійдіть в ритм. Наш організм живе за певним ритмом, так званим "добовий цикл", і потрапити в нього дуже важливо для гарного самопочуття і повноцінного відпочинку. Для цього потрібно спробувати лягати спати в один і той же час кілька днів поспіль. Результат, як говориться, буде на обличчя. Якщо будете прокидатися до будильника - потрібно змістити час трохи вперед, а якщо після - відповідно, назад. 

3. Спіть по 90 хвилин. Цикл сну людини становить 90 хвилин, в середньому. Тобто, щоб виспатися і відчувати себе нормально весь день - потрібно потрапити і в цей цикл. А саме: 6, 7 з половиною, 9 годин. Після цього ви будите відчувати себе нормально. 

4. Спіть зручно. І навіть 12 годин сну можуть бути результатом "розбитості" на ранок, якщо вам спалося не комфортно. Ліжко має бути зручним і просторим. Температура в спальні - оптимальної (злегка прохолодно), телевізор і музика - вимкнені. Не вживайте алкоголь і каву перед сном, іноді - навіть чай може викликати поганий сон. 

5. Виберіть правильний будильник. Одну людину будить найкраще дзвінок мобільного телефону, другого - сигнал радіо, а хтось може прокинутися взагалі від вібродзвінка телефону. Підберіть собі найоптимальніший варіант. 

6. Прокиньтеся раніше. Часто буває, що прокидаємося кілька хвилин раніше будильника. І, здається що можна ще поспати. Ні в якому разі не можна! Потрібно негайно вставати, тому що ймовірність того, що проспите будильник, який задзвонить через 10 хвилин дуже велика. Та й після другого пробудження за такий короткий проміжок часу людина буде знову ж таки, весь день відчувати себе розбитою. 

7. Додайте освітлення. Організм людини реагує на світло навіть уві сні, тому прокинутися буде набагато легше, та й приємніше, якщо вранці у вікно посвітить промінчик сонця. Світло допомагає прокинутися, звідси і випливає, чому так важко вставати дуже рано вранці, до схід сонця. 

8. Підбадьортеся. Як тільки ви встали з ліжка - увімкніть енергійну музику, побільше рухайтеся. Зробіть зарядку, приберіть швидко постіль, поставте чайник, приготуйте сніданок під енергійну музику. Це допомагає. 

9. Прийміть душ. Це теж дуже результативний спосіб прокинутися і прийти в себе на весь день. Допомагає ще й гель для душу цитрусовий або м'ятний. Якщо бажання приймати душ немає, то можна просто понюхати якісь різкі запахи, той же гель для душу, запахи м'яти та лимона добре підбадьорюють. 

 10. Пийте. Наступний, і, мабуть, останній пункт ранньої програми - рідина. Це може бути чай, кава, вода ... Все що завгодно, лише б рідке. Це допомагає запустити організм в роботу. 

Немає коментарів: